Kotelna PMV a její provoz, související s cenou tepla

V devadesátých letech kotelna PMV, vyrábějící teplo pro sídliště Pod Makovým vrchem z pevných paliv, dosluhovala a bylo na místě nejen z ekologických důvodů zvážit její plynofikaci, spojenou i s rekonstrukcí podzemních rozvodů tepla po celém sídlišti.
Tehdy město Holýšov, z nedostatku vlastních finančních prostředků i zkušeností, přistoupilo na tehdy hojně využívaný systém. Do plynofikace kotelny nechalo investovat soukromou společnost, stejně tak do technologie celé kotelny. Soukromá společnost pak za odměnu v kotelně vyráběla teplo a prodávala ho městu. 
Město, prostřednictvím své servisní společnosti a úvěru, investovalo do náročné rekonstrukce podzemního teplovodního vedení tepla. A tak vznikl současný systém, zásobující teplem sídliště Pod Makovým vrchem, sídliště Na Stráni, Mateřskou školu Luční a Kulturní dům s kinem.
Zdánlivě elegantní řešení s počtem let začalo vykazovat nedostatky, které si na začátku nikdo mimo energetický obor neuměl představit. 
Vyrábět teplo a prodat ho hned na výstupu z kotelny je mnohem jednodušší než ho pomocí rozvodů v zemi rozvádět do všech odběrných míst, do každé bytovky, do každé výměníkové stanice. Městská společnost, která teplo kupovala z kotelny, byla zatížena velkým úvěrem na rekonstrukci rozvodů. Byla zatížena měnícími se podmínkami distribuce tepla díky zateplování bytovek.
Společnost, která teplo vyráběla, investovala do obměny zařízení v kotelně minimálně a jen při havarijních stavech, které vždy odnesli občané, žijící na zmiňovaných sídlištích. S odstupem času dnes je logické, že se tak stalo. Soukromý sektor nevzniká za účelem služeb občanům. Vzniká za účelem ZISKU.
A k tomu využívá jakýchkoliv možností. Tak to je, a tak to bude. Zisk je hnací motor ekonomiky každé soukromé společnosti.
Na konci období životnosti technologie kotelny i možnosti v Holýšově prodávat teplo soukromá společnost přitvrdila pomocí v podstatě legálního nátlaku. Havarijní stavy kotlů byly řešeny krátkodobými „záplatami“ s tím, že když náhodou kotle odejdou v otopném období, firma provede výměnu. Ta může trvat týdny a kdo je především zodpovědný ze zákona za dodávky tepla? No město Holýšov přeci. A tak všichni budou mít za zlé městu, že je jim v lednu doma zima.
Proto bývalé vedení radnice přistoupilo na tvrdé vyjednávání se svým vlastně smluvním partnerem pro výrobu tepla v kotelně a pomocí vlastních pák donutilo při snížení výrobní ceny za teplo, která mezi tím za celou dobu vyrostla do astronomických rozměrů, vlastníka technologie k novým investicím. 
A připravilo plán, jak docílit návratu technologie kotelny do vlastních rukou a pomocí své servisní organizace tedy zabezpečit výrobu i distribuci tepla a tím mít naprostou kontrolu nad cenami tepla v Holýšově.
Snad ze strachu před údajným porušením zákona o zadávání veřejných zakázek i kdo ví jakých dalších důvodů, současné vedení tento plán, jako mnoho jiných, smetlo ze stolu. A jaký je dnes výsledek?
Město Holýšov několikrát muselo prodloužit smlouvu s původním dodavatelem tepla a dnes s ním podepisuje smlouvu novou. A opět dlouhodobou, tentokrát už ne na základě nezkušenosti, vydává obyvatele domů sídliště Pod Makovým vrchem a Na Stráni opět do rukou společnosti, vidící za službou výroby tepla především vlastní zisk!
A městská servisní organizace, mající za povinnost teplo distribuovat, díky zásahům města přicházející o investiční prostředky, stojí před úkolem opět pravděpodobně pomocí dalších úvěrů provozovat a modernizovat to náročnější, dosluhující distribuční síť.
Občané sídlišť, kteří máte jen velmi omezené možnosti zabezpečit si teplo a teplou vodu jinak než z centrální kotelny PMV, co si myslíte, že tenhle přístup současného vedení města udělá s cenami tepla za třeba dalších deset let?
A co nastane na konci dlouhodobého smluvního období, až technologie kotelny opět začne dosluhovat?
Proč Vás současné vedení města prodalo? Proč se dobrovolně vzdalo možnosti investovat do vlastní kotelny jako do služby občanům a garantovat tak nejnižší možné ceny tepla okleštěné o zisk soukromých společností?


Komentáře