Bezpečnost ve městě a kamerový systém

Souvisí spolu tyto dva pojmy a souvisí s nimi nějak aktuální čas? Dvakrát lze vyjádřit se kladně. Aktuálně v našem městě roste bezpečnostní riziko. 
Především díky zvětšujícímu se počtu agenturních pracovníků ve zdejších průmyslových firmách a v číslech, kam až tyto počty mohou narůst. Bezpečnostní rizika také souvisí s byznysem, který se na agenturní zaměstnance logicky nabaluje. 
Představte si frustrované chlapy často bez rodin, v cizím prostředí, v cizí zemi. Alkohol, herny, prostituce, často jejich jediná možnost kulturního vyžití. A stejně často ani to ne vzhledem ke svým finančním možnostem.
Nemá smysl to sáhodlouze rozebírat, problematika je již nějaký „pátek až dva“ na stole. Může tedy kamerový systém nějak zlepšit situaci v našem městě?
Rozhodně může. Může napomoci v prevenci a může napomoci i v odhalování již spáchaných trestných činů případně přestupků.
Jak napomůže v prevenci? Monitorovací kamerový systém je jedním z prvků tzv. situační prevence. Ta zaměřuje svou pozornost na odstraňování kriminogenních situací, omezování příležitostí k páchání protiprávních jednání a v neposlední řadě zvyšuje rizika pro pachatele kriminálních činů. Je to velmi účinný systém, který již v mnoha městech významně přispívá k odhalování různých forem protiprávních jednání. Důležitým faktorem při vybudování městských kamerových systémů je důkladná analýza míst, kam mají být jednotlivé kamerové body umístěny. Zde jsou značně využívány ve spolupráci s místní policií České republiky statistické výkazy kriminality, dle kterých lze například určit místa s nejvyšším výskytem protiprávních jednání. 
Jak kamery, střežící veřejná prostranství, napomáhají pak při samotném odhalování kriminality, není zapotřebí také nikterak rozebírat. Často jsou takové záznamy hlavním důkazem při trestním řízení anebo minimálně navedou vyšetřování správným směrem.
Ale kamerový systém zastane i jiné záležitosti. V místech instalace má vliv na dopravní situaci a parkování. Odhalí například poruchy na veřejném osvětlení, umožňuje reagovat často velmi pružně na vznikající rizikové situace.
Jak se k němu stavíme my, PRO Holýšov? Stejně jako k výrobě tepla. Jde především o službu občanům. Záleží nám na našich občanech. Záleží nám na jejich názoru. Chceme je seznámit s touto problematikou a chceme znát jejich postoj, neboť jsme si vědomi faktu, že každý podobný projekt sice znamená plus pro bezpečnost, ale určitě i na veřejných prostranstvích znamená zásah do soukromí.
Vypracovat a realizovat takový projekt znamená úzce vše koordinovat s Policií ČR, ale hlavně znamená komunikovat s občany našeho města, obeznámit je detailně s danou problematikou a pokusit se získat jejich aktivní souhlas s podobným projektem.
Také to znamená spolupracovat s odborníky v daném oboru tak, aby projekt splňoval nejnáročnější kritéria IT technologií, příslušných zákonných vyhlášek a norem a vybrat pak v zákonném výběrovém řízení společnost, která ho zrealizuje.
Tohle vše se nemusí každému, jak je vidět, podařit.
Je nutné získat na tento projekt dotaci? Pokud se to povede, je to jistě bonus. Ale nejde o extra nákladný projekt, který by město nebylo schopno zrealizovat z vlastních investic. Ostatně, jde případně o službu Vám, občanům!
My se nebudeme zaštiťovat tím, že jako „dobří hospodáři“ neuděláme nic, na co nám někdo jiný nepřispěje. Služba občanům našeho města je pro nás větší prioritou.
A proto máme podobný projekt v našem programu, ať ho po současném vedení města zdědíme v jakékoliv fázi.


Komentáře