Příliš drahé veletoče vedení radnice aneb chronologie prodeje bytů

Prodej bytů z městského bytového fondu je hodně citlivé téma pro každého, kdo si chce takový byt koupit, protože v něm dlouhé roky žije a investoval do něj čas i finanční prostředky. A také drahé téma, když si z něj někdo udělá, možná plánovitě, volební tahák. Takže popořadě a chronologicky:
Zasedání Zastupitelstva města Holýšova 15. 4. 2015 – starosta Mgr. Jan Mendřec a místostarosta Mgr. Bc. Kamil F. Šefl si rozdělují kompetence, bytová politika jde do gesce místostarosty. Měl by tedy zpracovat novou koncepci bytové politiky a zásady prodeje bytů ve vlastnictví města.
Zasedání Zastupitelstva města Holýšova 17. 6. 2015 – dlouho se nic nedělo, a proto na tomto zastupitelstvu vystupuje Mgr. Ondrášiková se svou verzí bytové koncepce. Místostarosta chce čas na prostudování, svého nepředložil nic, co by stálo za řeč.
Zasedání Zastupitelstva města Holýšova 11. 11. 2015 – stále se nic neděje, byť si je místostarosta vědom dle vlastních slov uplynutí čtyř měsíců. Vedení města má asi jiné priority v daný moment. 
Zasedání Zastupitelstva města Holýšova 16. 12. 2015 – stále se nic neděje.
Zasedání Zastupitelstva města Holýšova 27. 4. 2016 – uběhl více než rok! A vida, bytová koncepce je dle slov místostarosty před dokončením. Báječná zpráva, že?
Zasedání Zastupitelstva města Holýšova 29. 6. 2016 – bytová koncepce města je samostatným bodem jednání. Místostarosta po rozsáhlé diskuzi na toto téma prohlašuje, že by byl rád, kdyby se povedlo schválit zásady prodeje bytů ještě v tomto roce. Co k tomu dodat?
Zasedání Zastupitelstva města Holýšova 24. 8. 2016 – Zásady prodeje bytů jsou na pořadu dne a předkládá je místostarosta se svými oblíbenými slovy, že město se musí chovat jako řádný hospodář a proto … v zásadách prodeje není předchozí sleva 30 % z odhadní ceny bytu. Navrhuje různě limitované bonusy do výše max 15 % ceny bytu. Důrazně odmítá jiné, pro občany levnější řešení. Opoziční zastupitelé protestují! A co na to místostarosta? No přeci byty v soukromém vlastnictví se prodávají bez slevy … A podobná demagogie zazní ještě znova. Když urputně jako jeden z mála obhajuje co nejdražší prodej bytů, použije jako páku majitele rodinných domů. Také argumentuje tím, co všechno se dá pořídit za peníze získané nezlevněným prodejem bytů. Hlasuje se o protinávrhu za jiných podmínek, než pana místostarosty …kdo je proti? Jediný hlas. Místostarosta. Je přijato usnesení výhodné pro občany i přes jeho protestní hlas.
Zasedání Zastupitelstva města Holýšova 19. 9. 2016 – místostarosta odmítl splnit předešlé usnesení zastupitelstva, trvá na svém, že byty se nebudou prodávat s 30 % slevy, považuje toto usnesení doslova za nezákonné, a proto ho nesplnil.
Kdyby to nebylo vzhledem k současnému vystupování místostarosty k pláči, bylo by to k smíchu vlastně. 
A jaký že je současný postoj pana místostarosty ve volebním roce? V kulturním domě při nedávném veřejném jednání s lidmi., kterých se týká prodej bytů, místostarosta prohlašuje, že by jim dal byt za 1Kč, kdyby to záleželo na něm!
Občané, kterých se to týká, se bouří pomocí petice. Padne dobrý návrh věci projednávat v širším plénu celého zastupitelstva, ale i když nějaké jednání proběhne, opoziční zastupitelé nejsou pozváni. Tedy možný vývoj? Dozvíme se na středečním zastupitelstvu 13. 6. 2018 v 18:00 hod.
Jedno je však naprosto zřejmé už dnes. V době, kdy byly výhodné a snadné hypotéky, místostarosta úspěšně dělal vše proto, aby se byty neprodávaly. Dnes jsou hypotéky již dražší, pro mnohé budou po posledním zásahu ČNB nedostupné . 
A tak díky těmto politickým tanečkům pana místostarosty nakonec občané města, kteří nebudou mít patřičnou hotovost, zaplatí za své byty mnohem více a zbytečně, ať už výsledný prodej bude za jakoukoliv cenu!


Komentáře