Hlasování v Zastupitelstvu města … kdepak je otevřenost a transparentnost pro občany?


Mohli jste si všimnout v předchozím článku o pozemcích na tankodromu, že byly kdysi doby, kdy se každý občan mohl podívat, kdo kdy, jak hlasuje. To je přece správné, že když někoho zvolím jako svého zástupce, chci vědět, jak který zastupitel hlasuje. Jsou výjimečné případy, kdy to vědět není třeba, ale je jich opravdu málo. 

Tak tedy výňatek z diskuze na Zastupitelstvu města Holýšova ze dne 16. 12. 2015, více jak rok od voleb v říjnu 2014. Opoziční zastupitelka Hana Valachovičová konstatovala, že jí vadí způsob hlasování tak, jak si ho schválila současná vedoucí koalice. Zapisují se pouze počty hlasujících, nikoliv jména, a to je opravdu nedostačující. 

S obdobným názorem se připojuje Radek Špiller, Také Borek Schröpfer nesouhlasí s tím, že když to zákon neukládá jako povinnost, tak se tak neděje, i když dříve jmenovitý zápis byl běžnou zvyklostí. Opoziční zastupitelé navrhují usnesení, které umožňuje rozlišit jmenovitě, kdo jak hlasuje. 

Výsledek hlasování: pro 12, proti 2 (Šefl, Šlejmar), zdržel se 1 (Liška), nehlasoval 0. Usnesení č. 174 bylo tedy schváleno. 

Vzápětí však na dalším Zastupitelstvu města dne 27.4.2016 předkládá místostarosta Kamil F. Šefl další návrh na změnu tohoto usnesení, zrušení – utajení: „Zastupitelstvo města Holýšova ruší usnesení č. 174 ze dne 16. 12. 2015 ve znění – Zastupitelstvo města Holýšova schvaluje, aby v zápisech o zasedání zastupitelstva města bylo jmenovitě uvedeno, který zastupitel, jak hlasoval.“ 

Odůvodňuje to demagogicky. Zákon toto neukládá, jmenovité hlasování se dá zneužít. Proti obdobné netransparentnosti opět vystupují opoziční zastupitelé Hana Valachovičová a Jan Lerch. 

Co vám asi řekne výsledek hlasování, krom toho, že jmenovité hlasování zastupitelů je opět zrušeno? 

„Zastupitelstvo města Holýšova ruší své usnesení č. 174 ze dne 16. 12. 2015. Výsledek hlasování: pro 8, proti 5, zdržel se 0, nehlasoval 0.“ 

A tak od 27. 4. 2016 jsou opět zápisy ze Zastupitelstva města bez jmen. 

A kdo neuhodl, tak ano, byli to všichni opoziční zastupitelé, kteří hlasovali proti tomuto „utajovacímu“ usnesení (Valachovičová, Špiller, Lerch, Schröpfer a Steidl).


Komentáře