Kam vyrazit?

A teď se podívejte, kam můžete ve Vašem okolí vyrazit od pátku do neděle za poznáním, za kulturou a za zážitky :-)

Zajímá Vás historie a architektura? Chcete se dozvědět více o královském městě Domažlice? V pátek 14.9.2018 v 18:00 se v rámci akce DOMAŽLICKÁ ZASTAVENÍ koná Putování po zbytcích opevnění královského města Domažlic. Procházka města bude mít svůj počátek v Dolní bráně, jejíž interiér bude zpřístupněn. Zde si účastníci prohlédnou veduty města se zachovalým opevněním a seznámí se se stavebním vývojem brány. Dále bude prohlídka pokračovat návštěvou zbytků městských hradeb v místech, kde probíhal archeologický výzkum a komentovanou prohlídkou míst, kde stávaly Hořejší brána, Týnská brána a Branské uličky. Provádět Vás bude Zdeněk Procházka.

Také již promítá kino v Holýšově, kde můžete v sobotu 15.9.2018 od 20:00 shlédnout Tátovu Volhu.

Do České republiky opět přijíždí skupina Wakaari Rotorua z Nového Zélandu, aby přiblížila historii této krásné části planety, předvedla tradiční maorský folklor a mnohé další. Jedna ze zastávek je MKS ve Stodu.  Proto, pokud se chcete něco nového dozvědět, neváhejte a přijďte v sobotu 15. září v 19:00 až 21:00 hodin. Bude připravena stolová úprava, tak si klidně na MKS Stod můžete zabookovat stůl.

Dům dějin Holýšovska6. Hraničářský prapor Sibiřských Úderníků a Československá obec legionářská - jednota Plzeň zvou na výstavu "100 LET REPUBLIKY".  Výstava militárií a dokumentů spojených se službou naši dědečků a pradědečků v armádě Rakousko-Uherska, československých legií i armádě meziválečné Československé republiky, připravená k letošnímu 100. výročí vzniku samostatného československého státu. Vystavené exponáty pocházejí ze sbírek soukromých sběratelů, členů vojensko-historických spolků a Československé obce legionářské. 
Vernisáž výstavy se uskuteční v sobotu 15. 9. 2018 od 18 hodin.

Chcete si užít příjemné odpoledne se svými dětmi na středověkém hradu? Přijeďte na 13. ročník tradičních Radoušových her, které pořádá město Starý Plzenec ve spolupráci s Občanským spolkem Hůrka a Radyně. Těšit se můžete na pohádkový les s oživlým pánem hradu Radyně Radoušem, kouzelné skřítky a pohádkové bytosti, hry a soutěže pro děti, malování barevnými písky, jízdu na koni, středověkou kapelu RAAVA, šermíře Harcíře z Rokycan a další zajímavý program. Akce se koná v sobotu 15.9.2018 od 14:00-18:00 se na prostranství u Centra služeb pro turisty pod hradem Radyní.

Kdo si rád prochází běžně nepřístupné prostory hradů a zámků, bude tento víkend ve svém živlu. V rámci Dnů evropského dědictví se v měsíci září každoročně otevírají nejširší veřejnosti brány nejzajímavějších kulturních památek, budov, objektů a prostor, probíhá kulturní program…

Jinak tomu nebude ani na hradě Švihov.  K letošnímu zpřístupnění prostor, které nejsou běžně k navštívení, byl vybrán prostor tzv. Půtovy ložnice. Prostor se nachází v nejvyšším patře středního schodišťového křídla mezi hradními paláci a podle pověsti právě odtud odnesl čert do pekla pana Půtu. Vzhledem k podmínkám přístupu bude ve skupině omezen počet návštěvníků, vstup nebude dovolen dětem do 6 let a osobám v nevhodné obuvi nebo s výrazným pohybovým omezením.

Nenechte si ujít ani Dny Evropského dědictví 14. 9. - 15. 9. 2018 na náměstí Míru v Klatovech. Bude probíhat několik koncertů, konference „100. Výročí vzniku Československa“, bude vyhlášena soutěž „O nejlepší švestkové dobroty“ a do Černé věže, katakomb, Vlastivědného muzeum Dr. Hostaše a barokní lékárny bude o víkendu zvýhodněné vstupné.

Máte rádi dobré pivo a pivní slavnosti? Navštivte Raven Fest – Plzeň v pátek 14.9. a sobotu 15.9.2018. Těšte se například na mimořádnou nabídku piv na 30+ pípách, festivalové pivo, které nikde jinde nekoupíte (a další novinky), kyselý koutek pro hipstery z Prahy, 5 mimořádně talentovaných kapel a jejich výkony po 10 pivech, 3 samospádové soudky zdarma, street food v podání Take Eat EZ Foodtruck,  Raven merch stánek,  prohlídky pivovaru s degustací zdarma ...takže 14.9. sraz před pivovarem (Mozartova 1). Hlavně ale nechoďte všichni.

Závěr léta tradičně vrcholí dožínkovou slavností, tedy poděkováním za bohatou úrodu. Dožínky se konají i tuto sobotu 15.9.2018 v Tachově na náměstí Republiky. Vstupné je zdarma.

Na Atletickém stadionu města Plzně se v sobotu 15.9.2018 od 10:00 do 18:00 koná největší náborový sportovní festival pro děti do 15 let. Cílem festivalu WANNADO je přivést co nejvíce dětí ke sportu a vytvořit takový prostor, na kterém se setkají sportovní kluby, odborníci, známí sportovci, děti a jejich rodiče. Dětem se na jednom místě představí jednotlivé sporty tak, aby se mohly nejen podívat, ale také sporty v maximální možné míře vyzkoušet a rodiče mohli poznat klubové prostředí a lidi, kterým své dítě svěří. V průběhu celého dne na vás čekají různá exhibiční vystoupení, rozhovory, autogramiády, program s maskoty, možnost zdolat unikátní překážkovou dráhu Wannado Ninja Race, vyzkoušet biatlonovou střelnici s překážkovou dráhou, různé soutěže a spoustu dalších zážitků.

Zajímá Vás cestování? Od čtvrtka 20.9. do soboty 22.9.2018 se v TJ Lokomotiva v Plzni koná veletrh ITEP.  Jedná se o jeden z největších mezinárodních veletrhů cestovního ruchu v České republice, který v průměru navštěvuje 10 000 lidí a zúčastňuje se ho více než 100 vystavovatelů. Naleznete zde nejen výstavní část, ale i část interaktivní s možností zábavy pro děti i dospělé. Vstup je zdarma.

Přejeme příjemnou zábavu a krásné léto všem! :-)

Komentáře