Kam vyrazit?

A teď se podívejte, kam můžete ve Vašem okolí vyrazit od pátku do neděle za poznáním, za kulturou a za zážitky :-).

Podzim se hlásí v plné síle a díky volnému pátku bude spoustu času relaxovat. Z  čeho tedy můžeme vybírat?

V pivovaru Plzeňský Prazdroj je tento víkend akcemi doslova nabito!

Nenechte si ujít již tradiční svatováclavskou vyjížďku a dorazte v pátek 28. 9. 2018 na sraz motorek přímo na nádvoří pivovaru Plzeňský Prazdroj. Milovníci těchto rychlých strojů si přijdou na své, jelikož se sjedou motorky všech typů, velikostí a kubatur. Uvidíte přes 1 000 kousků.

Již 8. ročník festivalu Dne architektury se uskuteční poslední zářijový víkend. V souvislosti se stoletým výročím založení Československa a dalšími „osmičkovými roky“ se letošní ročník soustředí především na architekturu Plzně v obdobích zásadních změn společenského uspořádání.
Připraveny jsou pro vás komentované prohlídky významných budov, architektonická procházka města, filmové projekce, workshop pro děti a rodiče a část program se bude věnovat i vztahu architektury k reklamě a propagaci.
V sobotu 29. 9. 2018 od 14:00 se můžete těšit na komentovanou prohlídku Správní budovy Měšťanského pivovaru v Plzni. V administrativní budově na nádvoří pivovaru se zrcadlí historie města uplynulého století.

Poslední zářijový víkend 29. a 30. 9. 2018 se v Plzni a okolí otevřou dveře ateliérů, galerií, výtvarných škol a dalších míst, kde umění vzniká nebo se vystavuje. Pro návštěvníky je to příležitost poznat osobně ty, kdo tvoří v jejich okolí, seznámit se s výtvarnými technikami a třeba zkusit i sami tvořit.
Připravené budou také výtvarné workshopy, ať už jde o oblíbené sochání z pórobetonu, tvorba mozaiky nebo například malování v Galerii města Plzně. Zdarma otevřou své dveře významné plzeňské galerie i Dům historie Přešticka v Přešticích. Chybět nebude ani Katedra výtvarné výchovy a kultury pedagogické fakulty ZČU, Galerie Jaroslava Sutnara či SUPŠ Zámeček.

Přijďte 29.9. a 30.9.2018 oslavit „Dny českého piva“!
„Prohlídky pivovaru Plzeňský Prazdroj“: Navštívíte autentická místa, kde se zrodilo proslulé pivo Pilsner Urquell. A pouze v rámci Dnů českého piva, budete moci nahlédnout i do „podsvětí varny“ – technického zázemí staré varny. Na závěr nebude chybět nefiltrované a nepasterizované pivo Pilsner Urquell načepovaného přímo z ležáckého dubového sudu v historických sklepech (pouze starší 18 let).  Časy prohlídek: 10:30, 12:45, 14:30, 16:15, vstupné 250 Kč.
„Prohlídka pivovaru Gambrinus“: Poznáte historii pivovaru Gambrinus a zjistíte, z jakých surovin se pivo vyrábí. Náš zkušený výčepní vám představí i zásady správné péče o pivo a prohlídku zakončíte školou čepování a vydatnou degustaci piv Gambrinus (pouze starší 18 let). Časy prohlídek: 10:00, 12:30, 15:00, 17:30, vstupné 180 Kč.
Dobrovolné sdružení chovatelů a přátel koní Domažlicka a Klatovska, obec Zahořany a město Domažlice srdečně zvou na XVIII. Svatováclavskou jízdu ze Zahořan do Domažlic, která se uskuteční 28. září.   Sraz bude mezi 9 a 10 hodinou v Zahořanech, slavnostní zahájení proběhne v 10 hodin (státní hymna, položení věnce u pomníku padlých za I. světové války, vzpomínka na 100. výročí založení Československa, vystoupení trubačů). Do Domažlic se vyjede v 10:30. Příjezd na domažlické náměstí je plánován ve 12 hodin, kdy proběhne přivítání svatého Václava, žehnání koní a připraven bude také hudební program.
Na návsi v Zahořanech bude od 9 hodin k poslechu dechová hudba Domažličanka. Občerstvení pro majitele koní zajištěno.
Od 19 hodin se bude v kulturním sále v Zahořanech konat taneční zábava, k tanci a poslechu bude vyhrávat dechová hudba Domažličanka.
Informace pro majitele koní u pana Fišera tel. 728 422 195 (veterinární podmínky dle nařízení Krajské veterinární správy Plzeň, oblečení korektní nebo westernové).

Máte rádi westerny, v nichž drsní pistolníci bleskově tasí své zbraně? Učarovala vám vůně střelného prachu nebo byste jen rádi poznali život lovců a pistolníků na Divokém západě? Už neváhejte a přijeďte do West Parku! Je pro vás připravena spousta zábavy, her a dovedností z Divokého západu.
Nahlédnete do nezkreslené historie osidlování amerického západu. Stanete se na chvíli indiánem, kovbojem nebo zlatokopem a vyzkoušíte si jejich život na vlastní kůži! Naučíte se střílet z luku, házet tomahawkem, rýžovat zlato, lovit mustangy nebo házet lasem. Můžete se stát pomocníkem našeho šerifa a vyfotit se s ním v jeho voze nebo ochutnat speciality z Divokého západu.
Program bude tentokrát více zaměřen na život pistolníků a lovců. K vidění bude výstava dobových zbraní, ukázky výroby střeliva a další dovednosti.
Komentované prohlídky muzea proběhnou ve 12:00, 14:00 a 16:00 hodin.

Podzimní termín největší vinařské akce v Plzeňském kraji! Vinařská akce v městě piva. Proč by ne? Plzeňský festival vína již třetím rokem ukazuje, že to funguje! Festival spojuje víno, gastronomii, kulturu a genia loci sadového okruhu v neopakovatelnou událost. Festival probíhá od 28. 9. 12:00 do 29.9.2018 22:00 v Kopeckého sadech v Plzni a je zaměřený výhradně na moravská a česká vína. Plzeňský festival vína je největší akcí podobného typu v celém regionu!
Dvacítka vinařství z Moravy a z Čech, výtečné jídlo, zajímavý doprovodný program a parádní atmosféra v překrásném prostředí sadového okruhu v historickém centru západočeské metropole. Vstupenky budou k zakoupení pouze na místě za cenu 100,- Kč/den. V ceně vstupenky je zahrnuta degustační sklenice a katalog vinařství. Děti a mladiství do 18 let mají vstupné zdarma.
Akce se koná pod záštitou Martina Baxy, prvního náměstka primátora města Plzně.

28. a 29. Září 2018 pořádá hrad Kašperk již tradičně akci zvanou „Historie všemi smysly“. Hlavním letošním tématem bude keramika. Na hradním nádvoří Vás seznámíme s procesem výroby od výběru hlíny, po tvarování např. kachlů nebo nádobí až po samotné vypalování. Chuťové poháry jistě uspokojí možnost ochutnávky středověkého piva, které zde budou vařit a dávat ochutnat mniši z Břevnovského pivovaru. Rozhodně u toho nebudou chybět i drobné pochutiny připravované v naší středověké peci. Abychom nezůstali pozadu s čichovým smyslem, připravili jsme si pro Vás zajímavé povídání o bylinkách používaných v dobách středověku. Po oba dva dny nás na hradním nádvoří bude bavit a doprovázet program dobová hudba. Samozřejmě nebudou chybět doprovodné aktivity jako ražba mincí, výroba pečetí, skriptorium nebo lukostřelba. A to vše na nádvoří hradu Kašperk. :).
Z prohlídkových okruhů budou připraveny Život na hradě, Stavba hradu a 2x denně dětské prohlídky. Tak přijďte a užijte si poznávání historie všemi smysly.


Zveme všechny občany na již desátý ročník slavností jablek, který se se koná v areálu sadů v Nebílovech 30.9. 2018 od 12.00 hod. Přijďte si nakoupit jablka přímo od pěstitele, vlastní mošty, sušená jablíčka apod… Celé odpoledne moderuje Michaela Vondráčková. Opět proběhne tradiční soutěž o nejlepší štrůdl. Jsou pro Vás připraveny projížďky na koni, řemeslný trh, jízda zručnosti na traktoru, živá zvířata, naučná stezka a občerstvení.

Přejeme příjemnou zábavu a krásné léto všem! :-) 

Komentáře